Youtube Videoları ve Podcast Üretenler İçin Başucu Rehberi

“YouTube videoları ve podcastler için başucu rehberi: İçerik üretme ipuçları, stratejiler ve daha fazlasıyla kendi kanalınızı geliştirin.”

Youtube Videoları ve Podcast  Üretenler İçin Başucu Rehberi

Nereden başlayacağım, neleri atlamamalıyım derken girilen stresten çıkmanın püf noktaları…


Bu liste aynı zamanda 2023’te kendime verdiğim eğitim hazırlama sözünün de bir başlangıcı niteliğinde olacak.

Videolu hallerini sanıyorum ki birkaç ay içerisinde detaylandırıp udemy / teachable gibi eğitim platformlarında görebileceksiniz.

Aşağıdaki tweet’i gönderdiğimde genel olarak içerik üreticilerinin her zaman elinin altında buna benzer bir liste olduğunu zannediyordum. Demek ki ben epey detaycıymışım bunu fark ettim 🙂

Geri dönüşlerle birlikte anladığım, karmaşık ilerleyen içerik üretme sürecinin maddeler halinde olursa, daha düzenli olacağı ve fayda sağlayacağı yönündeydi ki motivasyonumu da oldukça artıran paylaşım ve yorumlar da beni bu disipline itti.

Her biri kendi alanında enfes eğitmenler olan sevgili dostlarım:
Ahmet Çığşar, Ahmet Konak, Emre Doğaner ve Kerem Başalı ‘ya bu konuda ayrıca teşekkür ederim. Bu içeriklerin bir eğitime dönmesi konusunda beni teşvik ettikleri için.

Maddelere geçersek:
Bu benim Youtube’a başladığım 2017’den bu yana sürekli video çekmeme rağmen, kontrol ederek ilerlediğim, çok önemli bir yapılacaklar listem. Sizinle de paylaşmak isterim. (youtube’a neden, nasıl ve hangi şartlarda girdim başka bir yazının konu olsun)

İnsanlık hali, dikkat dağılır, gözden kaçan bir şeyler olur. Bildirim gelir, telefon çalar, tam ‘’Merhaba Arkadaşlar’’ diyecekken kırmızı pil uyarısı belirir. Kayıt butonuna basmamış olursun ve ‘’puff’’ uzun bir monolog ile geçen ve bir daha aynı havayı ( genelde) yakalayamayacağın bir stres yükü.

ARTIK BUNLARA SON

Arkada kitaplıktaki bir figüre -kazara- netleyen auto focus’tan çıkmış bir kamera, kayıt ortasında şarjı biten yaka mikrofonu, vs derken sizi bir tek siz anlarsınız gerçekten o an neler hissettiğinizi.

‘’ ne olacak yani bir daha çekersin ‘’ derler ama ne hevesiniz kaçmıştır ne bir şey.

Bu listeyi yeri geldiğinde Podcast İçerik Üretiminde, Yeri Geldiğinde Videolu İçerik Üretimlerinde bir rehber olarak kullanabilirsiniz.

Kendi uyguladığım listenin aynısı. 
Ben kendime maddeler eklemiştim sizin için detaylandırıyorum.

Öncelikle bu işi gerçekten iş, belki bir hobi ya da kendinizi keşfetmeye çalıştığınız bir süreçte hayatınız için bir yeni ilk adım olarak düşünebilirsiniz ama lütfen izlenme istatistiklerinden kafasını kaldıramayanlardan olmayın. 
Keyfiniz kaçmasın, neden izlenmiyorum diye hayıflanmayın.

Hiç bir içerik üreticisi ilk günden hayal ettiği yere gelmedi. Bu konuları uzun uzun ilerideki bültenlerde ele alacağız. Merak etmeyin sizi iyi ve kendinizle gurur duyacağınız bir içerik üreticisi olmanız için bildiğim her şeyi sizinle paylaşacağım.

Listemiz Bu Şekilde:

⭐️ Öncelikli Kontrol Listesi

1. Sesi Kontrol Edin! Sound Check!
Arka plan sesi, çevre sesler, belli aralıklarla çalışan, klima, kombi, buzdolabı gibi cihazların videoya ne kadar gireceğini hesaplayın.

2. Video Pozlaması / Beyaz Dengesi Kontrolü Yapın!
Sıcak /soğuk tonları iyi ayarlayın ki dramatik bir etki vermek isterken, renk konusu içinden çıkılmaz bir hâl almasın.

* Pozlama: Diyaframdan içeri giren ışık sensörden bir yanıt tetikler. Pozlama, fotoğraf makinenizin sensörüne ulaşan ve belirli bir süre içinde görsel veriler oluşturan ışığın miktarıdır. Bu süre, bir saniyenin çok kısa bir bölümünden saatlere kadar uzanabilir. Doğru pozlama bir dengeleme eylemidir.

3. Işıkları kontrol Edin!
Yüzünüze ve arkanıza düşen ışıklar tüm çekimin etkisini değiştirir. Gölgeler ve istenmeyen görüntüler /bozulmalar yaratır. Boşuna tadınız kaçmasın.

4. Giyim Kuşam ve Temizlik Kontrolü Yapın! (Fazla mı Resmi oldu bu madde :))
Eğer iş gereği videoda temiz ve ütüsüz kalmak zorundaysanız (bir istisna belki ama) izleyiciyi abone hanesinde yazan bir saydan ibaret görmeyin, onlar zahmet edip abone olup sizi izlemek istiyorlarsa, saygıyı hak ediyorlar. Kıyafetiniz temiz (marka olmasına gerek yok), ütülü, dişlerinizin fırçalanmış, sakallı bile olsanız düzgün taranmış / kesilmiş, Bir Delinin Hatıra defteri’ni oynamayacaksanız da saçlarınızın taranmış ve düzgün kesilmiş olmasına özen gösterin.

Bir de günümüz yüksek kaliteli kameraları (telefonlar bile) her ayrıntıyı alıyorlar. Şöyle bir burnunuza bakın; gözden kaçmış tatsız şakaya maruz kalacağınız şeyler olmasın. Tırnaklar da önemli, bir ürün açarken yapılan çekimlerde kimse o tırnakları görmek istemeyebilir.

🔥 Ses Egzersizleri

1. Enerjinizi Ortaya Çıkarın!
Bakın burası çokomelli. Ben hep faydasını görmüşümdür. Zıplayın, şöyle bir enerjiniz gelsin, iki egzersiz yapın. İzleyici sizi yanında, evinde hissetsin. uyuşuk yayıncıyı kimse sevmez. Çok hareket edebileceğin yer mi yok o zaman kendini iyi hissettiren şeyleri düşün. Video başlarken daha motive adım atmanızı sağlar. Kesin bilgi yayalım!

Nasıl yani diyenler için: ‘’Bu saydıklarımı video içinde değil öncesinde yapın :D’’

2. Ses Açma ve Nefes Egzersizleri Zamanı 
Müzisyen ya da Solist Olmanıza gerek yok ses egzersizi yapmak ses açma çalışması uygulamak enfes kere enfes bir fayda sağlar.

Ses Hijyeninden geçtiğimiz haftalarda bahsetmiştim. Çok önemseyin.

3. Kamerada Ön Kayıt Alın / Çıkan Ses Örneğini Dinleyin!
Aksilik bu ya olur mu olur. Mikrofon yuvasına oturmaz, yanlışlıkla bir şeyleri sessize almış olabilirsiniz.1 saniyeliğe gelen bildirime bakarsınız ve kayıt butonuna basmadığınızı bakalım ne kaydetmişim diye bakacakken 0:00 saniyede duran ekrandan farkedersiniz. Oluyor yani bunlar 😀 Her şey düzgün, kayıt atlamıyor ve sinyal seviyesi mâkul mu? Bunlar kayıdın olmazsa olmazları. Alışkanlığınız olsun.

NOT
Eğer şiveli konuşmanızı gerektirecek bir içeriğiniz yok ise (şive komedisi, yerel içerik, tiyatral bir performans gibi)
düzgün bir diksiyon ve İstanbul Türkçesi ile konuşmaya çalışın.

Zorlanıyorsanız ve imkânınız var ise diksiyon eğitimi alın. 
Bu kendinize olan güveninizi de yerine getirir. Bu hem kendinizi daha iyi ifade edebilmenizi hem de karşı taraftan daha da saygı görmenizi sağlar. Kesinlikle.

🔴 Video Düzenleme Adımları

  1. Kısa bir intro hazırlayın. Her videonuzun başında olsun. Uzun olmasın sizi yansıtsın.

2. Kanala ait bir logo olsun / geçişlerde ve abone ol butonunda kullanılsın. İşinizi daha çok ciddiye aldığınızı, markalaştığınızı hissedersiniz.

3. Arada hatalar muhakkak olacaktır, zırt pırt hata yaptıkça yerinizden kalkıp kaydınızı durdurmayın. Devam edin. Temiz bir kurguda hatalardan kurtulunabilir. Zamanla da bu konuda el alışkanlığınız gelişir.

4. Video formatına göre yayıncı izleyiciye göre sağda mı, solda mı kalmalı, eğer yazı / grafikler eklenecekse ayrı bir katmanda mı olmalı ara ara mı ekrana verilmeli bunlar için baştan bir plan yapılmalı.

5. Videonun başında mutlaka (ilk 8 saniye içinde) CTA olsun 
(Call To Action: Harekete Geçirici Mesaj)
Mutlaka olsun. Bir anda sizi izlemeye başlayan kişi uzun süre size abone olmadığını, videolarınızı beğenmediğini farketmeyebilir. Harekete geçirmek her zaman etkilidir.

6. Harekete Geçirici Mesajı videoyu izleyenler veya podcast’ı dinleyenler için ayrı tasarlayın (yapıları farklı olduğu için) (Abone olmalarını, bildirimleri açmalarını, sosyal medyalarınızdan sizi takip etmelerini, yorum yazmalarını isteyin) İçeriklerinizden memnunlarsa siz demeden de bunu yapacaklardır. 
Sizinki minik hatırlatmalar sadece.

8. Videonun başında ve sonundaki kapanışta da seyirciyi harekete geçirici bir abone olma, yorum yazma talebi iletebilirsiniz. Çünkü videonun yayına çıkmasının ardından hemen gelen yorum, beğeni ve abonelik Youtube Algoritmasını kanalın yararına olacak şekilde harekete geçirir.

9. Videonun kapanışında mutlaka diğer videolarınız otomatik olarak görünsün (youtube içerisinde ayarlanabiliyor).

Kanala abone ol simgesi kapanışta da çıksın.

10. 4K video çekeceğim diye bilgisayarınızda bir drone yaşıyor gibi durumlarla karşılaşmayın. Halen pek çok içerik üreticisi (ben de öyleyim) 1080P video yayınlıyor. 
(bunu farklı bir zamanda derinlemesine değerlendirmek gerekir. 4K’lık içerik var 1080P’den şaşılmayacak içerik var tabi)

11. Hangi platform için hangi formatta içerik üreteceğinizi önceden planlayın en boy oranlarını ona göre ayarlayın. 16:9 bir yatay format iken 9:16’ya çeviririm dediğiniz videonuzda hiç bir şey görünmeyebilir. Buna dikkat edin.

🎸 Ses Düzenleme Adımları

1. Ses çıkışını kontrol edin. Kaydettiğin ses her zaman yayına vereceğiniz ses yüksekliğine erişmiş olmayabilir.

2. Arka plan müziği eklenecekse (-20db / -30 db arasında bir oranda ana sesi bastırmayacak ve izleyicinin dikkatini dağıtmaycak şekilde eklenebilir. 
Tabii ki telif konularına dikkat edilmeli. ( ilgili videom)

5. Ses çıktımızı hemen her cihaz ile dinleyip kontrol edin!
Bilgisayar hoparlörü, telefon, kulaklık ve monitör hoparlör bunlara örnek diyebiliriz. sesi önemseyen birisi olarak bunların her zaman avantajını gördüm.

4. Eklediğiniz linklerin takip edilmesini ve istatistiklerini görmek istiyorsanız bit.ly hizmetini kullanabilirsiniz.

5. Ses çıktınızı hemen her cihaz ile dinleyip kontrol edin!
Bilgisayar hoparlörü, telefon, kulaklık ve monitör hoparlör bunlara örnek diyebiliriz. sesi önemseyen birisi olarak bunların her zaman avantajını gördüm.

✅ Yükleme Upload Adımları

1. İlgi çekici, konudan uzaklaşmayan bir başlığı, seo uyumlu olarak aranıldığında ulaşılabilecek şekilde hazırlayın.

2. Minimum 300 kelimeden oluşan bir video açıklaması ve gerekli sosyal medya linklerini de ya da bir ürünle ilgili çalışmanız varsa onun da linkini ekleyecek şekilde hazırlayın.

3. Özellikle YouTube tarafında eklenecek etiketler konudan uzak olmamalı belki izleyici gelir diye gündemdeki popüler etiketlerden seçilmemeli sadece konuyu odaklı ve aranabilir, mantıklı kelimelerden seçilmelidir.

4. Eklediğiniz linklerin takip edilmesini ve istatistiklerini görmek istiyorsanız bit.ly hizmetini kullanabilirsiniz.

5. Özel bir kapak tasarımınız olsun. Video içerisinden rastgele belirlenen bir kapak seçmeyin. Videodaki tüm fikirleri kapağa yazmaya çalışmayın. Telefondan bilgisayardan televizyondan rahatça okunabilir büyüklükte, size ait, tarzınıza uygun bir şablonunuz olsun.

6. Özellikle belirli bir zaman ayarlamadıysanız videoyu bir herkese açık olacak şekilde ve bir oynatma listesine ekleyerek paylaşın.

7. Kanalınız şartları karşılıyorsa kesinlikle para kazanma özelliğini açın.

Para kazanma ile ilgili bir deneme yanılma değerlendirmeme buradan bakabilirsiniz

📈Sosyal Medya Paylaşım Adımları

1. Eğer kullanıyorsanız reddit (daha çok ingilizce içeriğinizde) ekşi sözlük gibi geniş kitlelerin olduğu platformlarda paylaşmayı planlayın.

2. Bulunmaktan hoşnut olmasanız bile reels formatında videonuzu içeren TikTok videosu hazırlayın (Tiktok etkileşimi oldukça etkili oluyor profillere)

3. Instagram i̇çin hikaye, reels, post formatlarında çıktılar hazırlayın. Amacımız her mecrada kendimizle ilgili farkındalık yaratmak

4. Kullanım yüzdesi günümüzde Türkiye’de düşmüş olsa da halen aktif olarak kullanılan Facebook grup ve hayran sayfaları var oralarda yine aynı formatta bütün videoyu içermeyecek şekilde paylaşım planı yapabilirsiniz.

5. Bir e-mail bülteni / telegram grubu (yeni yeni whatsapp kanalı) sahibiyseniz abonelerinizle paylaşımlarınızı yapabilir sonraki videolarda ya da podcastler ile ilgili haberleri önceden verebilirsiniz.

6. günümüzde zaman zaman kullanılan benim çok alışkın olmadığım WhatsApp hikayelerinde de paylaşımlarınızı yapabilir, yakın arkadaş çevrenizin de sizden haberdar olmasını sağlayabilirsiniz

7. Video içeriği ile ilgili kısa bir bilgi de ekleyerek Twitter’da paylaşım yapabilirsiniz

Podcast ve Videolu İçerik Üretimi ile İlgilenenlerin Başucu Rehberi yazısını uzun bulmuş olabilirsiniz. Elimden geldiğince kendi listemi detaylıca paylaşmaya çalıştım.

Başta da dediğim gibi bu listeler zamanla kendini videolu ve uygulamalı eğitimlere dönüştürebilir. Bana bu konuda fikirlerinizi iletmekten lütfen çekinmeyin. Zira benim için çok etkili ve faydalı olacak

Okuduğunuz için teşekkürler.

Bana Twitter , Instagram, Youtube üzerinden ulaşabilir, dilerseniz eğitim ve danışmanlık konusunda beyin fırtınası yapmamız için iletişime geçebilirsiniz.

Hepinize İyi Pazarlar. 
Sevgiler.

Sercan

Önümüzdeki Hafta ise Youtube Konusunda Bazı Konuları Masaya Yatıracağız

Başlıklarımız:

Atalım üzerimizden şu şu kadar kazanmış, bu bu videolarla nasıl izlenme alıyor hayıflanmalarını. Derdimiz kaliteli içeriği önce özümsemek sonra paylaşım için stratejiler belirlemek ve tabi ki bu süreçte kendimizi tanımak

1-En İyi Ekipman Bizi Neyi Getirir? 
2- İlk videonuz için her şeye sahip olmayı beklemeyin 
3- (Sizi İzleyen) Bir İzleyicinin Abone Olma İhtimali (nedir)? 
4- Youtube’da Gerçekten Ne Anlatabilirim? 
5- 10 Milyon Aboneye Özel Yapılabilecek Çılgınlıklar 
6-Youtube Hem Bir Tv, Hem Değil 
7-Youtube Ne Kadar İş, Ne Kadar Hobi 
8-Youtube Ajansları ve İlk Adım 
9-Bir Youtuber’ın Spam Yapma Seviyesi 
10-Youtube ve İyi Niyet

Görüşmek üzere…