❤️‍🩹Afet Döneminde Sosyal Medyanın Gücü ve Normale Dönebilmeye Çalışmak

❤️‍🩹Afet Döneminde Sosyal Medyanın Gücü ve Normale Dönebilmeye Çalışmak
pink floyd’un hey you şarkısının sonunda duyarız bu sözü: ‘‘together we stand, devided we wall’’ (birlikte ayakta kalırız, bölünürsek düşeriz)
Afet Döneminde Sosyal Medyanın Gücünü Nasıl Kullanabiliriz? Basit ama hem kirliliği önleyen hem de destekleyici birkaç adımı tekrar bir arada ve normale dönebilmek için bir kaç tavsiye.

Afet.

Kabul edelim zor günlerden geçtik, geçiyoruz da ve toparlanmamız, yaralarımızı sarmamız, kayıplarımızı anarak ayağa kalkmamız biraz zaman alacak.

Önümüzde uzun bir süreç var ve bu süreçte sadece bir olursak güçlü kalabiliriz.

Bir önceki bültende önemli uygulama ve siteleri ve genel olarak bu süreçte önemli noktaları ele almaya çalışmıştım (buradan okuyabilirsiniz)

Deprem Özel: 🎗Depremle Yaşamayı Bilinçli Öğrenmek
Deprem Özel: 🎗Depremle Yaşamayı Bilinçli Öğrenmek Elimden geldiğince en faydalı linkleri, app’leri, yapılabilecekleri, güncel etkili paylaşımları, yardıma ihtiyacı olanları, faydalı web çalışmalarını, güvenli bölgeleri, uzmanların faydalı tavsiyelerini, bir araya getirip tek bir yerde toplamaya ç…

Merhaba Sevgili Okur, Öncelikle tüm ülkemiz için geçmiş olsun. Umarız ki bu zorlu dönemden, daha önceleri de olduğu gibi yine el ele / omuz omuza verip en güçlü şekilde çıkarız. Hepimizin başı sağolsun. (Son güncelleme: 7 Şubat 22:58…Read more4 months ago · 3 likes · Sercan Solmaz


Bu hafta birlikte güçlüyüz dedik ve afet dönemi için önemli içeriklerin, linklerin yer aldığı toparlayıcı bir bülten hazırlamaya çalıştık. Gelin birlikte bakalım:

Afet Döneminde Sosyal Medyanın Gücü
Bu resim için metin sağlanmadı

Afet Döneminde Sosyal Medyanın Gücünü Nasıl Kullanabiliriz?

Basit ama hem kirliliği önleyen hem de destekleyici birkaç adımı bir arada görelim.

Afet Döneminde Doğru Bilgi Hayat Kurtarır
Bu resim için metin sağlanmadı

🆘 Teyit edin!

Yanlış bilgi sadece zaman kaybettirmiyor, can kaybettiriyor. Bakın "can" kaybettiriyor diyoruz.

Lütfen bir yardım duyurusunu, desteği paylaşmadan önce teyit edin ki gerçek yardımlara engel olmasın.

Siz de bu maddelere dikkat ederek ve herkesin dikkat etmesi için farkındalık yaratarak sürece destek olabilirsiniz.

Gönüllü Afet Uygulamaları

Yardım koordinasyonu için gönüllü yazılımcı ekipler oldukça önemli uygulamalar hazırladılar. AFAD uygulamasının ve bazen Twitter’ın çalışmadığını düşündüğümüzde hızlıca bu uygulamalardan koordinasyon sağlayabiliriz. Ekipler AFAD, AHBAP ve STK’lar ile koordineli çalışarak ilerliyorlar aynı zamanda.

Gönüllü yazılımcılar tarafından geliştirilen web siteler ve mobil uygulamalar:

📍Afet Harita: Enkaz altındaki insanların yaptıkları paylaşımları farklı platformlardan çeken ve harita üzerinde ısı haritası ve adres olarak görünmesini sağlayan bir site.

🙋🏻 Ben iyiyim: Enkaz altında kalan insanların durumlarının iyi veya kötü olduğunu adres bilgileri ile girebilecekleri bir form projesi.

🆘Yardım Ağı: İhtiyaç duyanlarla yardım etmek isteyenleri buluşturan bir platform, doğru ve uygun yerlere yardımların iletimini amaçlar.

Daha fazla kişinin bilgilenmesi ve kullanılması için yayılmasına hepimiz paylaşarak, yorum yaparak destek olabilirsiniz.

STK'lar için Afet-Lojistik Uygulaması
Bu resim için metin sağlanmadı

23 Binden fazla Türk yazılımcı, “Açık Yazılım Ağı” adı verilen bir toplulukta bir araya gelip normalde belki de yıllar sürecek projeleri bir günde tamamladı. yukarıdaki videodan tüm bu sürecin gelişimini izleyebilirsiniz.

Afet Bölgesindeki lojistik-dağıtım süreçlerini organize eden bir afet-lojistik uygulaması geliştirildi. Kullanmak isteyen STK'ların Gülşah Akın'a ulaşmaları oldukça önemli ve acil. Çünkü ne kadar hızlı olursak o kadar faydalı olacak.

Bağış Kampanyaları

Birbirimize en çok destek olmamız gereken dönemdeyiz Bu dönem uzun sürecek bir yara iyileştirme dönemi. Bu süreçteki bağışlarınız için buradaki bağlantılardan faydalanabilirsiniz:

Ahbap Bağış Linki

AFAD Bağış Linki

Ahbap Kripto Para Bağış Bilgileri

Bize Güç Veren Markalar/Afet Dönemi Dayanışması
Bu resim için metin sağlanmadı

Marka yardımlarımızı paylaşmalı mıyız? Evet paylaşma zamanı!

Markaların gönderdikleri yardımı, yaptıkları bağışları paylaşmalarını beklediğimiz bir dönemdeyiz. Özellikle gönderilen yardımların bilinmesi bölgedeki eksiklerin giderilmesi için önemli. Hepimiz eksikleri doğru temin etmek, şu an elimizden gelenin fazlası ne varsa yapmak için uğraşıyoruz.

Yardımlar gizli olur döneminde değiliz maalesef şu anda. Aksine yardımları açık açık bilmek istiyor tüm herkes. “Markalar size ihtiyaç varken siz neredesiniz?” diye özellikle de soruluyor bugünlerde. Çünkü bu sadece bir fiziksel yardım değil; yalnız bırakılmadık hissiyle psikolojik bir yardım da yaratıyor. Birbirimizden güç alıyoruz!

Bu bültenin temelini oluşturan Gamze Nurluoğlu’nun blogunda da bize güç veren markaları kendi duyuruları ile paylaşılıyor ve sürekli güncelleniyor.

yazıya gitmek için görsele tıklayın

Takipte kalabilir ve eklemeler için marka duyurularını paylaşabilirsiniz.

Hislerimiz Ortak
Bu resim için metin sağlanmadı

Üzüntü, ağlama isteği, kızgınlık, hissizlik, bazen işe odaklanamama, bazen birkaç saat her şeyi unutacak kadar çok çalışma, yetersizlik hissi ya da ‘‘elimden gelen şu an bu’’ hissi, bir an komik bir şeye gülme ve sonra gelen o iç yakıcı utanma hissi.

Her şey çok anlamsız diye düşünmek, peki ya sevdiklerim diye kaygılanmak. Bunu neredeyse hepimiz aynı anda yaşıyoruz. Orada afet devam ederken ben burada ne yapıyorum neden işe yaramıyorum boşluğu.

Bu yaşadıklarımızın hemen hepsi de SURVIVOR GUILT > “Hayatta Kalma Sendromu" imiş. Detaylarına aşağıdaki flood’dan göz atabilirsiniz.


Peki Ya Bundan Sonrası?

Hepimizin bir normali, normale dönüş zamanı ve kolaylığı birbirinden çok farklı bir süreci olacak. Birbirimize el vererek bu süreçten mümkün olabildiğince ayakta çıkmalıyız.

Maalesef ki hayatta kalanlar için hayat devam etmek zorunda ve bunu mümkün kılacak konforumuz bizden epey bir zaman uzakta olacak belli ki. Hepimiz bunun farkındayız.

Hayat Akışında Nasıl Devam Edebiliriz?

1️⃣ İletişimde hassas noktalara dikkat etmeye devam etmeliyiz. Markalar için içerik akışında kademeli geçiş yapıp ana iletişime öyle dönmeliyiz.

2️⃣ Bölge insanının istihdamı noktasında neler yapabiliriz buna odaklanmalıyız.

3️⃣ Bölgedeki özellikle küçük işletmelere nasıl destek olabiliriz, uzmanlıklarımız doğrultusunda neler yapabiliriz bunları plânlamalıyız.

4️⃣ Hep konuştuğumuz gibi yardımlar sadece bugünün değil yarının da konusu. İmkanlarımız doğrultusunda yardımlara devam etmeliyiz.

5️⃣ Herkesin yas süreci farklı olacağından iş süreçlerinde birbirimize zaman tanımaya devam etmeliyiz.

YAS

Bu resim için metin sağlanmadı

Milli yas bitti; peki yas bitti mi hepimiz için?

Ne günlük akışa dönenlere ‘‘neden döndün, bunu neden paylaşıyorsun’’ demek , ne de sessizlikte kalanlara ‘‘niye susuyorsun, eskiye dön’’ demek doğru.

Herkesin kendi içinde yaşadığı bir diğerinden farklı. Aynı ailede bile olsa.

Herkesin Mücadele Etme Şekli Farklıdır

Benim çevremde yakın ya da uzaktan depreme maruz kalmamış kimse yok maalesef. Eminim ki bir çoğumuzun da öyle.

Geçtiğimiz 13 günde, nice kayıplar (gerçekten bulunamayanlar), vefâtler, adeta yıkılan her şeyi ile hayata sıfırdan başlamaya çalışanlar ve eğer izlemeye içiniz el verdiyse de geride kalan tarifi mümkün olmayan dramlar, neredeyse bir distopya ‘yı yaşattı bize ve devam da edecek gibi tüm hepsi.

Her hafta yayın yaptığım youtube ve podcastime ses veremedim, neye nereden nasıl başlayacağımı bilemedim, kayıtlar yapamadım belki ama twitter ve bültenlerle elimden geldiğince bir ses duyurmaya çalıştım, pek çok içerik üreticisi gibi; eli kalem tutan, iki paltosundan birini bir sıcak akşam için seve seve henüz tanışmadığı bir kardeşine göndermeye çabalayan, bir kiremitin ucundan tutmaya çalışan herkes gibi.

Büyük bir depresyon yaşayıp yorganını başına çekip hiç bir şeye bakamayanlar da vardı eminim. Hepimizin bir şeylerle mücadele, destek veya kaçış şekli bir diğerinden farklı muhakkak.

Hepimiz için her şeyin bir zamanı var. Birbirimize zaman tanıyalım yeter ki.

Hepimizin başı sağolsun, hayata tutunabilenlere de geçmiş olsun, lâfta kalınca anlamı kıymetsiz olsa da.

Esenlikler dilerim.

Sercan.