10 Adımda Evde Müzik Yaparken Komşularla İyi Geçinme Sanatı

10 Adımda Evde Müzik Yaparken Komşularla İyi Geçinme Sanatı

Son 20 yıldır evimde, irili ufaklı da olsa, muhakkak bir müzik yapacağım alanım, kayıt yapacağım bir sistemim oldu. Bunun yanında harikulâde olamayan komşularım da oldu. Kiminin sesi kısmamı rica ettiği, kiminin az evvelki şarkı neydi bir daha çalar mısın diye sms attığı oldu 🙂 Yalnızca bir tane süpürge sopasıyla ‘’duvar delen’’ teyzeye denk geldim, o da 3 yıldır kızının üniversite sınavını kazanamayışının sorumlusunun, 3 aydır oturduğum evdeki müzik sesinin olduğunu iddia edecek gibi oldu ama sonra fazla desteksiz attığını farkedince süpürge olayının mahcubiyetini yaşayarak evine geçti.

Şimdi size komşularıyla bir arada yaşarken, evinde müzik yapmak (belki de kayıt yapmak) isteyen bir müzisyenin taktiklerini sıralayıp, nispeten daha rahat bir çalışma alanına sahip olacağınız bir ortamın temelini sıralamaya çalışacağım.

Başlayalım…

1. İletişim Her Şey

Komşularınızla tanışın. Üst, alt, yan, iç duvarların baktığı dairelerdeki komşular çok önemli. Olası müziğininiz ulaştığı noktalardaki dinleyicilerinize (!) (hatta yöneticinize bile- sadece apartmanda dert tasa olunca iletişim olmasın) kendinizi tanıtın. Çok özelinizden, kişisel detaylardan bahsetmenize gerek yok. Profesyonel bir müzisyen olduğunuzdan, çeşitli zamanlarda proje teslim etmeniz gerektiği için bazı çalışmalar yapmanız gerektiğinden, ara sıra kendilerine gürültü (komşular öyle der) gidebileceğinden bahsedin. Burada iyi bir saygı görme ihtimaliniz yüksek.

2. Komşularınıza Göre Plan Yapın

Mesaiye kalıp kalmadıklarını, bebeklerinin olup olmadıklarını sorun. Hatta işi eğlenceli bir hale getirip whatsapp üzerinden bir mini programlama bile yapabilirsiniz. Hatta evde olmadıklarında zaten şikayet eden de olmayacaktır.

Ben çalışma odamı salona taşıdım. Hem daha geniş bir çalışma alanı olduğu için, hem de altında ya da üstünde her hangi birinin uyku odası olmadığını bildiğim için. eğer siz salon dışında bir yerde çalışacaksanız, ‘’rahatsızlık vermemek için olduğunu belirtip’’ varsa bebeklerinin ya da kendilerinin nerede uyuduklarını sorabilirsiniz. Ona göre çalışma alanınızı seçer ve daha dikkatli çalışırsınız.

Evimin salonu, benim için şimdilik en doğru çalışma alanı gibi görünüyor.

3. Mola Verin

Yapacağınız iş çok acil değilse, her gün çalışmamaya özen gösterin. Hem komşunuzdan kredileri 🙂 toplayın, hem de insanların hafta sonu istirahatine önem verip, kendinize de bir dinlenme zamanı yaratın.

Müzik sizin için harikulâde güzel bir şey olabilir ama kimileri için gürültüden başka bir şey de olmayabilir. Bu kısmı sorgulamayın, krizi göğsünüzde yumuşatın.

4. Yüksek Sesle Müzik Yaptığınız Süreyi Kısıtlayın

Bazen yüksek sesli müzik yapma moduna (ya da kabaca gazına diyelim) gireriz ama bizim dışımızdaki herkesin (aile bireyleri de dahil) buna katlanmasını bekleriz. Bunu dengelemek gerek. Siz hariç sesinizi duyanlara huzurlu akşamlar bırakmak için -yine öncesinde belirterek tabi- müziğinizin zamanını sınırlandırma yolunu seçebilirsiniz.

Yapacağınız iş eğer uzun sürecek gibiyse, bol provalı olmanızı öneririm. Sonrası zaten bir kaç tekrar alacaktır. Çalım işinizi daha hızlı çözmüş olacaksınız dolayısıyla.

5. Kulaklık Kullanın

Uzun dinleme işlerinde kullanacağınız hoparlörler yerine (referans monitörü de diyebiliriz) kulaklık kullanmayı tercih edebilirsiniz. Böylece yüksek sesle müzik yapma gerekliliğiniz olduğunda, komşunuza karşı daha fazla krediniz olur 🙂

Gerçek amplifikatörler kullanana kadar tüm ön çalışmalarınızı, mini preamp’lerle, GuitarRig, AmpliTube gibi yazılımlarla yapabilirsiniz.

Solda Amplitube 3 sağda Guitar Rig 4

Kayıt aşamasında kabinlerinizi, düzenleme aşamasında da kulaklıklarınızı kullanabilirsiniz (not: bir şarkının düzenlemesi ve miksi çoğunlukla uzun sürecektir).

7. Ufak Çileler Çekin

Profesyonel olduğunuzu daha önceden komşularınıza söylemiştiniz (1. Madde). Ancak tahammül sınırlarını da aşmamaya özen gösterirken, onlara küçük sürprizler de yapabilirsiniz. Eve girerken karşılaştığınız, pazardan eli kolu dolu gelen Samet Amca’nızın poşetlerini, dairesine kadar taşıyabileceğiniz gibi, alt komşunuzun yaramaz ufaklığına (aslında hiç sevmediğiniz gürültücü şımarık bir velet de olabilir) ilgisini çekebilecek bir şeyler alabilirsiniz. Bu incelikler, eğer cidden komşu zorlayan bir müzik aşığıysanız, tahammül eşiğini biraz daha genişletecektir.

7. Başka Birinin Gürültü Yapmasından Şikayetçi Olmayın

Eğer üst katınızda gürültücü bir komşunuz varsa, bunu bir fırsat olarak görebilirsiniz. Sorun, aslında tamamen sessiz komşularda. 🙂

Bundan yaklaşık 5 yıl kadar önce alt katımda bitmek bilmez playstation fifa turnuvalarının hop oturan hop kalkan oyuncularına denk gelmiş biri olarak ben de önce yatak odamı sonra da çalışma odamı (home stüdyomu) değiştirmiştim. Az çok toplaşma ve oynama zamanları belliydi ben de müziğimi bu saatlere göre icra ediyordum. Sessiz bir anlaşma ile kendi eğlencemizi yaşıyorduk.

8. Ev Seçme Aşamasında Çevreyi İyice Kolaçan Edin

Şöyle bir evimiz olsa da içinde gümbür gümbür müziğimizi yapsak değil mi:)

Henüz, home studio olarak kullanacağınız eve taşınmamışsanız, seçtiğiniz evlerdeki duvar kalınlığı nedir? Gündüz saatlerinde dışarıdan çok mu ses (trafik, pazarcılar, inşaat vs) geliyor buna dikkat edin. Kimse endüstriyel bir bölgenin ortasında, yalıtımsız bir ortamda (kiracılar genelde yalıtım ve akustik düzenleme işini pek tercih etmiyorlar) kalmak istemez. Gözlem önemli.

Kendinizi, müziğinizi iyi duyamayacağınız bir yerde bırakmayın, daha da yüksek sesle müzik yapmanızı gerektirecek bir yere hayallerinizi taşımak zorunda kalmayın.

9. Yaptığınız Müzik Tarzının Getirilerine / Götürülerine Açık Olun?

Heavy Metal bir yaşam biçimi…

Profesyonel bir müzisyen (özellikle stüdyo müzisyeniyse) hemen her tarzı dinler ve eşlik edeceği bir albüm, konser vs olduğu durumlarda sıklıkla bu türlerin üzerinden geçer.

Siz aslında heavy metali bir yaşam biçimi haline getirmiş olabilirsiniz ama komşunuz 10 dakikalık bir gitar riff’i dinlemektense 3 saatlik bir bağlama kaydınıza bile maruz kalmak isteyebilir (bunu size belirtmese de). İnsanlar genellikle sevdiği şeylerden daha az şikayet eder ve bunlara daha fazla tahammül etme sabırları vardır.

10. Gereken Büyük İşleri Profesyonel Stüdyolarda Bitirin

Bir ev stüdyonuz olması, tüm enstrümanları içinde rahatça kaydedebileceğiniz anlamına gelmez. Gitarları, özellikle davul ve perküsyonları tam anlamıyla kaydetmek size zorlu geliyorsa bir stüdyo ile işlerinizi daha stressiz ve daha hızlıca çözebilirsiniz. (Öncesinde bol provalı olursanız, daha az zaman harcayacağınız stüdyoya büyük paralar ödemezsiniz)

Müzik üretiminizde bazı aşamalar, komşularla olan ilişkinizi zorlamaya değmez. Buna dikkat edin.

SONUÇ

Mutlu Bir Louis Armstrong görüyorsunuz

Bu ipuçlarından faydalanırsanız, şaşırtıcı bir biçimde evinizde neler kaydedebileceğinize şaşıracaksınız. Ben perküsyon, gitar, keman, şan kaydı (ki bilenler ne kadar yüksek ses seviyeli olduğunu hemen gözünde canlandıracaktır), gitar amphisi kaydı yapmışlığım var bu adımlarla. Belki aklınızdaki her şeyi değil ama bir çok kaydınızı rahatlıkla yapabileceksiniz.

Her şeyden önce komşularla (aslında insanlarla) iyi geçinmek gerek. Umarım tüm müzisyen dostlarımın hayatında vileda sopasıyla yapılan altlı üstlü iletişimin sonunun geldiği yıllara doğru ilerleriz.

Bol, güzel müzikli günler.