Nasıl Youtuber Olunur? Youtuber Olmak- Youtube İçin Profesyonel İçerik Oluşturmak

Nasıl Youtuber Olunur? Youtuber Olmak- Youtube İçin Profesyonel İçerik Oluşturmak

Adım adım nasıl içerik oluşturulur, yeni bir seri başlıyor.


Kaçınılmaz olarak bir seriye başlıyorum. Bunu 1–2 hafta planladım ve hem sıkıcı olmadan hem de işin içine teknik detay ve bilgileri de girerek nasıl bir dizi halinde sunabilirim diye düşündüm..

Sırası ile bir YouTube içeriği hazırlarken hangi detaylara dikkat ederek işe girişmeliyiz, anlatmak istediğimiz şeylerimiz Yoksa, bu iş zorlama olacaksa gerçekten girişmeli miyiz? Işığından, mikrofonuna, kamerasından, video düzenlemesine kadar hangisi içeriğimize ne kadar zenginlik katar, bu işi para kazanmak İçin mi, geriye gerçekten anlamlı bilgiler kalsın diyerek bilgimizi tecrübemizi paylaşmak için mi yapacağımızla ilgili bir içerik olacak.

Yani ‘’Nusret e gittik hesap ödemeden kaçtık, komşuyu işlettik karakolluk olduk, sevgilime evlendim şakası yaptım ağzıma s…tı, babamı öyle kızdırdım ki hayatımın dayağını yedim videolarının dışında ne yapılabilir buna göz atacağız.

Herkesin anlatmak istediği bir şeyler, kendi tarzı ve diliyle aktarmak istediği bilgiler var ve bunun en doğru paylaşım alanı (en azından şimdilik) Youtube.

Youtube videosu çekmek günümüzde popüler bir konu ve maalesef bu konudaki özensizlik, tüm bilgi almak isteyen izleyicilerin de kanayan yarası ve açıkçası gün geçtikçe daha da kötüye doğru gitmekte.

Daha az göz kanatan, daha az kulak delen videolar izletmek istiyorsak bazı adımlara, düzen ve kurallara uymamız gerekiyor. Bu hem bizim daha sağlıklı bir izleme almamızı sağlar, hem de işimize, izleyenlere olan saygımızı gösterir.

Günümüzde akıllı telefonların kameraları tahminlerimizin çok üstünde geliştiği için, ortalama bir telefonla bile, gerçekten eli yüzü düzgün bir video çekmek mümkün. Bu aslında iyi bir şey gibi dursa da bu kadar çok kötü videonun ortalıkta dolaşmasının da temel sebebi bu maalesef. Bir şey ne kadar pratikse, o işe özenmemiz o kadar da az olduğundan sanırım.

Şimdi, birlikte hangi adımlara dikkat edersek iyi bir içerik hazırlayabileceğimize göz atalım.

KAMERAYI SABİTLEYİN

ilk adım kamerayı sabitlemek. Dış çekim yapmadıkça (gerçi o zaman da bir gimbal tarzı bir cihaz kullanmak doğru tercih olacaktır) görüntünüzü kamera sabit olarak şekilde çekmeye çalışın ve cep telefonunuzda bile çekim yapıyorsanız izleme alanımızı bozacağı için dik çekim yapmayın.

ARKA PLANA DİKKAT!

Çekiminizi yaparken kadraja neler girdiğine dikkat edin, dikkat dağıtıcı, çok hareketli, oynar zıplar öğelerin olması, izleyicinin sizden, tam konunun merkezinde olan anlatıcıdan uzaklaşmasını sağlar. Bunlara dikkat!
Dağınık yataklara, kurutmalık tele asılmış çamaşırlara, bir anda kapıyı açıp içeri dalan annelere, küçük kardeşlere dikkat edelim. Eğlenceli sonuçlar çıktığı da doğrudur ama istediğiniz eğer bu değilse, hem çekim öncesi oda düzenine hem de çekim sonrası montaj adımlarına dikkat edin.

MİKROFONUN ÖNEMİ

İletişimde beden dilinden sonra, en önemli öge olan ses tonunu izleyicilerinize iletilmesini sağlayacak olan mikrofonlar nedense önemsenmiyor. (İletişimde Beden Dili % 60, Ses Tonu % 30, Kelimeler % 10)
Seyirci sizi izlerken sizi duysun. Size dikkat kesilsin. 13 mikrofon testi videosundaki gibi binbir çeşit duyum elde edebilirsiniz ama burada önemli olan sesinizi arada hiç bir engel olmadan konuyla birlikte net, berrak, pürüzsüz bir biçimde karşıya iletmek..

IŞIK KONUSU

Kameranızın konumlandırmasını iyi ayarlarsanız, gündüz vakti ekstra aydınlatmaya gerek olmadan da çekim yapabilirsiniz ama ya akşam 7’den sonra eve geliyorsanız ve aydınlık bir ortama ihtiyacınız varsa, masanın bir kenarına tutturulmuş, sizi bembeyaz gösterecek bir lamba çok iç açıcı olmayacaktır. İşinizi bir çift lightboxla en profesyonel şekilde çözebilirsiniz.
Ya da bunun gibi mini ışık kaynakları ile işinizi hızlı bir şekilde istediğiniz sıcaklıkta bir ışık kaynağını kullanarak çözebilirsiniz.

ÜSTÜMÜZE BAŞIMIZA DİKKAT

Seyircileriniz iyi görünen bir sizi hakediyorlar, dizi çıkmış pijamaları, boynu bir yerlere kaymış tshirtleri isterseniz uyurken, temizlik yaparken giyin ama bunları kamera karşısında ‘’ama ben doğallığı seviyorum’’ diyerek giymeyin. Gerçek doğallık salaşlık değil. Bunu lütfen unutmayın.
Ayrıca saç sakal, konusu da mühim. Video çekip izleyicilere yayın yapmak, bir üniversite amfisinde sunum yapmak gibi bazen, bazen de ortak arkadaşlarınızla, ailenizle buluşmak gibi. Size nasıl hissettirirse hissettirsin, şık gözükmek önemli.

Bir de lütfen gülümseyin, kimse sizin asık, gudubet, ‘’neden izliyorsunuz, izlemeyin o zaman’’ tavrında bakan suratınızı çekmesin. İzleyicileriniz misafirleriniz. Misafirlere nazik davranalım. Yorumlarda da, video üzerinde hitaplarda da.
Kameranın tam ortasına, sizi izleyene, sizden kaç km uzaklıkta olduğunu bilmediğiniz izleyicilere, içinizdeki bölüm heyecanını, enerjinizi hissettirin .

MIRILTIYA SON VERİN

Lütfen videoda anlaşılır bir dille kelimeleri, vurguları doğru telafuz ederek konuşun. Emin olmadığınız kelimelerin doğrularını kontrol edin.. Gardolap, Herkez, Süpriz, İstambul, Gazte demeyin bunların doğrularını söyleyin. Dilinize öyle yerleşmiştir ama öyle kalmasına müsaade etmeyin.
Alışveriş listesi okur gibi, önünüzdeki metni ya da aklınızdaki söyleyeceklerinizi okumamaya çalışın.

Vurgulama, tonlama, heyacan belirtisi, inişler, çıkışlar, nefes kontrolü ve sözcükleri dikkatli seçip konuşmak, bunlar hep önemli noktalar.

Diksiyon zaten başlı başına bir önemlilik arz ediyor. Onu da es geçmeyelim.
Aaaaa, eeeee, şey, hmm, ıııı lar videonuzda sık sık tekrarladığınız şeylerse, her takıldığınızda durmayın. çekime devam edin.Hem bölünmeden işinize devam etmiş olursunuz hem de hızlıca montaja geçer arada sıkıntılı yerlere daha çabuk müdahale eder uzun uzun da isterseniz montajınızı yapacak zamanınız olur.

Yine benim doğallığım bırakayım kalsın kesmekle uğraşamam diyecek olursanız da yine sizin bileceğiniz bir şey tabi ki ama sıklıkla bu sesleri duymak izleyicinin bir zaman sonra sıkılması ve sizi izlemekten vazgeçmesiyle sonuçlanabilir.

Ayrıca aklınıza gelen bir konuda video çekmeye hemen başlamak yerine, önce konuşma metninizi bir prova edebilir, nerede heyecanlanabilirim, nerede yavaş ve ciddi konuşmalıyım, nerede şakalar yaparım, nerede gözlerimi açıp mimik yaparım diye ayna karşısında okursanız çok daha başarılı sonuçlar alabilirsiniz.

Anlatmak istediğini hemen anlatabilmek, lafı dolandırmamak, sadede gelmek, videoyu sakız gibi uzatmamak, izleyenleri bayıltmamak sizin hatırlanır, beğenilir, akılda kalıcı özelliğiniz olsun.

Unutmayın burası sizin bir nevi televizyon kanalınız. Burada yayıncı da yapımcı da sizsiniz. İzleyiciler sizi izlemeye geliyor. En kısa sürede en çok bilgiyi ve sunduğunuz her ne var ise onu almaya geliyor.

VİDEOYA GİRİŞ

Hem de nasıl önemli. Özellikle video başlarında uzun uzun “kanalıma hoşgeldiniz, abone olmayı unutmayın, bundan önceki videolarımda şunu ve bunu yapmıştım, sonra bu bu oldu, sonra bu ve bu da olunca bu videoyu çekmeye karar verdim” şeklindeki intro kısmının uzadıkça uzadığı videolar çok fena. Sonra diyorsunuz o video niye 20 dk oldu? intro dediğiniz şey en fazla 5–10 saniye olmalı.

Hatta bir zamandan sonra belki sadece outro (yani çıkış) kalmalı

Benim aklımdaki süreçler şöyle..

-Bir şey hakkında kısa bir özet geçiyorsam 7–8 dakika civarı
-Eğitici bir özet söz konusuysa 15 dakika civarı
(ki kanal kanal şarkı çalıp kayıt yapmayı anlattığım videom bile 18 dakika)
-Bir konuk alma fikrim varsa 30 dakikadan az olacak şekilde hazırlamaya çalışıyorum.

Genel video izleyecisinin ortalama izleme süresi yaklaşık 3:30 dakika olduğundan, çok uzun videolar izleyicinin izleme motivasyonunu düşürüyor.

Çalışmanızın uzunluğuna göre aradaki tüm gereksiz detayları atarak, bir nevi vitamin hapı gibi izleyicinin tek seferde alacağı içerikler sunun. Baktınız uzun oluyor gibi, dilerseniz bölümler halinde belli bir konsept içinde yayınlayabilirsiniz.

DOĞRU İÇERİĞİ BULMA VE SUNMA

Şimdi en önemli noktaya geldik. Bir televizyon kanalını açtınız diyelim. Tarihçi olduğunu söyleyen birisi var ama kulaktan dolma bilgilerle bir şeyler anlatıyor, yarısı yanlış yarısı yarım yamalak.. İzlemek ister misiniz, bilgilerine güvenir misiniz? Bunu öncelikle bir düşünün…

Yapmak istediğiniz eğer slime, kışkırtma ve benzeri, şu zamanların en çok izlenen şaka videoları gibi gelip geçici içerikler değilse ve geride gerçekten bilgi namına bir şeyler bırakmak istiyorsanız, uzmanı olduğunuzu düşündüğünüz konularda konuşmanız çok güzel olacaktır.

illa bir uzmanlığınız olmasını gerektirmeyen, kişisel deneyimler, hayat tecrübeleri, insan ilişkileri üzerine tespitler ya da başınıza gelen bazı zorlukları nasıl aştığınız gibi konular da gayet sizin içinizden çıkan orijinal anlatımlar olacaktır. Zaten yapılmış olanın 50. kopyası olan işleri yaparak zaman kaybetmemenizi öneririm. Bir işte kendine özgü olmak, geride anlamlı bir şeyler bırakmak mühim..

Amacınız milyonluk bir kanal olup ben hayatımı YouTube’dan geçindiririm şeklinde bir fikriniz varsa zaten önünüzde sabah uyandığınızda yıkadığınız yüze, fırçaladığınız dişinize kadar çekilecek yüzlerce video serisi var demektir.. Kalitenin düştüğü, nelerin tam yükseldiği bilinmeyen içeriklerden bahsediyorum.

GELDİK MONTAJA

Seyirciye ulaşmadan önceki son adım. Çektiğiniz videoyu izleyin.. Kesinlikle izleyin. Stop’a basar basmaz hemen youtube’a yüklemeyin lütfen. Hiç makaslamadan, kesip biçmeden koymak son derece kolay ve işimize gelen bir yöntem olsa da, işinizi yönetmek ve kurgulamak izleyicinize olan saygınızı gösterir.
Artık nasıl kullanıldıklarını youtube’dan detaylıca öğrenebileceğiniz adobe premier, final cut, iMovie, Da Vinci Resolv gibi onlarca program var. Bunlarla video düzenlemenin A’sından Z’sine, içine girmekte fayda var. Şimdi olmasa, bu serüvene devam derseniz yarın bir gün elbet karşınıza çıkacak. Ne kadar erken başlarsanız o kadar faydalı.
Video içerisinde grafik ve yazı kullanmak, giriş çıkış jenerikleri hazırlamak, çok profesyonel bir çıktı almayacaksınız düşündüğünüz kadar zor değil.

VİDEOYA BAŞLIK KOYMAK VE KAPAK GÖRSELİ HAZIRLAMAK

Bu ikisi de videonuza önem gösterilmesi açısından çok önemli. Ancak ClickBait dediğimiz tık tuzağı tekniklerinin de en çok kullanıldığı kısım burası.

Buna hassasiyet göstermek, ne anlatıyorsak, neyi vaadediyorsak onu sunmak en etik olanı. Ben en azından kendi adıma buna gayret gösteriyorum.

Şimdi kendi kanalım adına konuşarak bir iki başlık türetecek olursam

Öyle bir mikrofon satın aldım ki sesimi kimse tanıyamadı
Video montajda 10 saniyede export rekoru kırdım
Bakın O ünlü Oyuncu ile neler montajladık.

Bu tarz başlıklar belki merak uyandırır ama bilgi dolu bir içeriğe, siz en doğru bilgileri veriyor olsanız da giriş olasılığını aynı oranda azaltır.
Artık videonuz yayınlamaya hazır durumda. Artık arkanıza yaslanıp seyircilerinizle yeni bir içerik daha paylaşmanın keyfini çıkarabilirsiniz.
Artık son zamanlarda pek çok youtuber ve benzer içerik üreticileri neyin nasıl yapılması gerektiği konusunda yoğun araştırmalar yapıyorlar.

VİDEO DÜZENİNE DİKKAT

Özellikle haftalık ya da belli periyotlarda içerik hazırlıyorsanız devamını da getirmeye niyetliyseniz burayı (kendi YouTube kanalınızı) bir televizyon kanalı gibi düşünün. Seyirci geliyor, sizin bir önceki videoda ya da kanal fotoğrafında bahsettiğiniz gün içerikleriniz kontrole geliyor. yani bir nevi yeni bölümde neler var diyerek kanalınızı ziyaret ediyorlar. Video yayınlamalarınızı düzenli hale sokarsanız aynı gün aynı saatte ekranı başında sizi izlemeyi bekleyen sabit izleyicileriniz olacaktır.