1 Ayda Roman Yazabilir Misiniz?

1 Ayda Roman Yazabilir Misiniz?
Photo by Shelby Miller / Unsplash

NanoWrimo Ulusal Yazma Ayı’nda Roman Yazıyoruz

Belki daha önceden duymadınız ya da tam bu konu hakkında bilgilenemediniz. Şimdi elimden geldiğince özet geçmeye çalışayım.

Dünya çapında yazar adayları 1 Kasım’dan itibaren ay sonuna kadar, Ulusal Roman Yazma Ayı (NaNoWriMo- national novel writing month) etkinliği çerçevesinde, 50 bin kelimelik bir roman yazmak için iş başına geçiyor.

1999‘da 21 katılımcı ile başlayan şu anda 300 binin üzerinde katılımcı ile her yıl Kasım ayında binlerce roman yazılıyor. Adında “Ulusal” geçiyor ama çok kısa bir sürede “Uluslararası” bir kimliğe kavuşmuş durumda. Antarktika dahil tüm kıtalardan ve neredeyse dünyadaki tüm ülkelerden katılım var. An itibariyle NaNoWriMo.org web sitesine Türkiye’den kayıtlı 1863 üye var.

Elbette 1 ay roman yazmak için yeterli bir süre değil. Burada asıl amaç yazma disiplini kazanmak. Günlük 1667 kelime yazarak hedefe odaklanmaya çalışmak.

(Yazdığınız yazının kaç kelime olduğunu şuradan kontrol edebilir, yazılarınızı daha düzenli hâle getirebilirsiniz) >>https://wordcounter.net/

Yazmaya tam 1 Kasım’da başlıyoruz. Bilgisayar klavyesiyle de yazabiliriz, kağıt kalemle de. 30 Kasım saat 23:59’da çalışmamızı bitiriyoruz.

Yazdığımız metin en az 50.000 kelimelik bir roman olmak zorunda.

Neden 50.000 kelime? Çünkü zor ama ulaşılabilir bir hedef. Bir çalışanın ya da bir öğrencinin gerçekleştirebileceği bir aktivite.

Bir ayda 50.000 kelime yazabilmek için günde 1666 kelime yazmamız gerekiyor. Bu da yaklaşık 175 sayfalık bir kitap yapıyor.

Stephen King’in çalışma metodu şu şekilde: “Her sabah, ister iş günü olsun ister tatil, ister evinde olsun ister başka ülkelerde, saat 08:00 da elime kalem-kağıt alarak veya bir bilgisayarın başına geçerek 2–3 saat ortalama 2000 kelime yazıyorum ve ardından bırakıyorum.
Elmore John Leonard, Jr., Amerikalı romancı ve senaryo yazarıdır. 1950’lerde yayınlananan ilk romanları Western türünde olsa da zaman içerisinde birçoğu beyaz perdeye aktarılan suç kurgu ve gerilim türü romanlarda uzmanlaştı.

Macera ve polisiye romanlarının önemli ismi Elmore Leonard’in ‘’iyi bir roman yazmak için 10 tavsiyesi’’’ne buradan göz atabilirsiniz (bağlantı)

Neler Yazabiliriz? İlla ki Roman mı olmak zorunda?

Hayır. Sizi 50.000 kelimeye ulaştıracak bir öykü, bölümlerden oluşan bir hikâyeler bütünü, belki bir senaryo, belki bir eğitim kitabı her şey olabilir. Kimse yazdığınızı kontrol etmiyor, neden böyle yazdın diye sorgulamıyor.

İster 50.000 karakter boyunca ‘’khdgkdgff’’ yazın ister gerçekten bir hayat hikâyesi anlatın, sonuç kendinize samimiyetinizi gösteriyor.

Hedef burada 50.000 kelimeye ulaşmak olduğu kadar bir yandan da ‘Ne Yapabiliyorum?’u görebilmek.

NanoWrimo’ya üye olduktan sonra, ilk başlangıcımızı yapmak için sırasıyla MyNanoWrimo menüsü ve ‘’Writing this year? Enter your novel!’’ başlıklarını takip edip ilk romanımızı oluşturmak yeterli. Daha sonrasında gün geçtikçe sistem içerisinden günlük yazmış olduğunuz kelime sayısını, ilerlemenizi, gelişmenizi de görebilirsiniz.

Sisteme yazdıklarımızı yüklemiyoruz, sadece gün toplamında o ana dek yazmış olduğumuz kelime sayısını güncelliyoruz.

Toplam kelime sayımızı girerek hedefe ne kadar yaklaştığımızı, sistemin aşağıdaki bize verdiği grafikten görebiliyoruz.
Kasım 2015’de 50.000 kelimeye ulaşmamla beraber gelen sertifikam. Geçen sene yoğunluktan dolayı katılamadığım etkinliğe bu sene tüm heyecanımla dahil olacağım.

NanoWrimo Profilime buradan ulaşabilir, dilerseniz buddy’im de olabilirsiniz
https://nanowrimo.org/participants/sercan-solmaz

Prestijli bir etkinlik haline gelen NaNoWrimo’nun en önemli özelliği yayıncılar ve yazar ajanları tarafından da takip ediliyor olması. Yani burada dikkat çeken romanların sonradan yayıncı bulması daha kolay oluyor. Henüz bitmemiş roman / hikâyenizi bitirmeniz için şevklendirici bir durum.

Nasıl yazacağım diye düşünme! Bir yerden başla ve daha fazla erteleme!

Bu bölümde de faydalı gördüğüm, almış olduğum notları ve yazım şablonlarını paylaşmak istiyorum.

Aklıma gelen tüm ufaklı, büyüklü notlarımı tablet, pc, telefon demeden not aldığım uygulamam Evernote. Hem yazdıklarım dağılmadan bir arada kalıyor, hem de platformlar arası geçiş yaparken kaldığım yerden yazılarıma devam edebiliyorum. Şimdiye dek kullandığım en verimli programlardan. (buna bir başka yazıda değinirim)

YARATICI YAZARLIK VE GÜNÜMÜZ TÜRK ÖYKÜSÜ (Burhan Günel)
https://www.evernote.com/l/AAj3FTTp9eZO848x1Ac_KPBEDGA-8FZ9BUc

ÖYKÜ YAZMA SEMİNER NOTLARI
https://www.evernote.com/l/AAhR7S-O47hPP4HQ6RVgigHnj2bbsYalU1Q

HİKÂYE’DE ZAMAN VE MEKAN KAVRAMI
https://www.evernote.com/l/AAhzOcu9QSBDN7RfLUAQnPu1UUccJpBcp6o

OYUN VE SENARYO YAZMA TEKNİĞİ (TURGUT ÖZAKMAN)
https://www.evernote.com/l/AAhny1jAb1NFQ5ruINIrUEGlxwkclLyfBkc

FIRST DRAFT IN 30 Days (30 Günde İlk Taslak) (Karen Wiesner)
https://www.evernote.com/l/AAjFsCoLbCpOxYwW7XRXRxk_gh2LXRdXtss

PİYES YAZMA SANATI (LAYOŞ EGRİ)
https://www.evernote.com/l/AAhHsq2oHMlH04RU3v8kz7D-mAY3OJThYN4

Son Olarak da;
Evernote’un Hikâye Yazarlarına Özel Hazırladığı Şablonlar Burada
(12 Adet. Evernote içine çekerseniz gerekli düzenleme ve Türkçeleştirmeyi yapabilirsiniz)
https://www.evernote.com/l/AAiMwTC7n1dEXZkrM14cJaXXxcsL65bo3gc

Ben de Türkiye ayağının organizatörlerindenim. NanoWrimo sayfalarında bir başlığımız var. Burada buluşmalar ayarlayıp, yazma etkinlikleri organize ediyoruz. Etkinlik sayesinde birbirini tanımayan pek çok yazar adayı yazmanın keyifli ve zorlu yanlarını aynı anda deneyimliyor.
(https://nanowrimo.org/regions/elsewhere-turkey)

Dilerseniz Facebook Sayfası üzerinden de soru-cevaplara ulaşma şansınız var. 
(https://www.facebook.com/pg/nanowrimoturkey)

NaNoWriMo’yu destekleyen ünlüler

  • Neil Gaiman: Fantastik edebiyatın en ünlü isimlerinden. Sandman çizgi romanlarının ve hepsi Türkçe olarak da yayınlandı.
  • Dave Eggers: Son dönem Amerikan edebiyatının en yetkin ismi. Müthiş Dahiden Hazin Bir Eser ve Ne Nedir adlı romanları dilimize çevrildi.
  • Tom Robbins: Parfümün Dansı adlı tek romanı bile edebiyat tarihine geçmesine yeterdi. Dilimize bütün yapıtları çevrildi.
  • Philip Pullman: Kuzey Işıkları adlı üç romanlık dizinin yazarı.
  • Lemony Snicket: Başrollerini Jim Carey ve Meryl Streep gibi isimlerin oynadığı sinema filmlerine dönüşen Talihsiz Serüvenler Dizisi adlı 13 romanın yaratıcısı.
  • Peter Carey: Che’nin Yasadışı Benliği, Bir Sahtekar Olarak Hayatım, Jack Maggs gibi romanların ünlü yazarı.
  • Janet Fitch: Beyaz Zakkum adlı romanı başrolünü Michelle Pfeiffer’ın üstlendiği bir film oldu.
  • Sue Grafton: Alfabetik isimli ünlü polisiyelerin yazarı.
  • Meg Cabot: Chick Lit’in ünlü ismi. Prenses Günlükleri’nin yazarı.

Şimdi kalemleri, klavyeleri hazırlayın.

30 günlük bir heyecan fırtınasında Roman Yazıyoruz.

Herkese güzel Kasımlar..